Exaflex

Kenmerken

Speciaal ontworpen voor reconstructieve chirurgie. Een biologische matrix verkregen uit verwerkt oorspronkelijk Italiaans runder pericard. Van runderen jonger dan 20 maanden, van een speciaal geselecteerd ras waarbij zeer nauw wordt toe gezien op hun groeistadia, leefomgeving en voeding.

Deze biologische matrix wordt verwerkt via een gepatenteerd proces dat het mogelijk maakt om de gunstige eigenschappen van het natuurlijke hartzakje te behouden. Het garandeert een snelle integratie met intrinsieke cel ingroei, minimale ontsteking en verwaarloosbare serumproductie. Het wordt gekenmerkt door een twee-lagige structuur, één laag zeer poreus en fibrillair, geschikt om cellen op te nemen en samen te werken, langs de matrixcomponenten, met cytokines en groeifactoren om onmiddellijke revitalisatie en vroege angiogenese te bereiken. De andere laag, veel compacter en gladder.

Werkt voornamelijk als een solide structurele ondersteuning, terwijl de fibrillaire laag snel wordt gekoloniseerd door fibroblasten en VEGF (Vascular Endotelial Growth Factor).

Matrix typologie

Pro Heal Elementen

De “celvriendelijke” productie behoudt de natuurlijke zelfherstellende proceselementen van de biologische matrix, zoals:

  • Proteoglicanen
  • Hyaluronzuur
  • Fibronectine
  • Elastine

En natuurlijk oorspronkelijk collageen. Ze vertegenwoordigen een natuurlijk reservoir van bio-actieve factoren die deelnemen aan het revitaliseringsproces, de ontsteking beperken en cellulaire migratie en proliferatie bevorderen. Dit alles wordt niettemin bereikt door de hoeveelheid geïmplanteerde biologische massa te beperken (tot 50%, in vergelijking met dermis afgeleide implantaten). Integratie wordt bevorderd, zelfs bij een beperkte bloedtoevoer, met behoud van maximale biomechanische prestaties.

Dubbellaags runder pericard

EXAFLEX is samengesteld uit twee lagen puur runder pericard collageen, één laag bestaande uit multi directionele verstrengelde vezels en is een type 1 collageen, bekend om zijn lage neiging tot immunologische reacties. Het productieproces zorgt er voor dat de niet-collagene componenten, zoals lipiden, eiwitten, enzymen, enz. worden geëlimineerd. Het vriesdroogproces draagt bij tot het behoud van de natuurlijke collageenvezelstructuur.

Het biologische gedrag van Exaflex

De biologische matrix van Exaflex wordt gevormd door twee lagen multidirectionele collageenvezels. De ene kant van de matrix is een extreem compacte, anti-aderentiële, zeer resistente laag voor bacteriën. De andere kant wordt gekenmerkt door een fibrillaire structuur, de perfecte omgeving om cellulaire revitalisatie te stimuleren.

Gladde, compacte anti-adderentiële zijde

Deze zeer compacte collageenzijde vormt een ondoordringbare barrière voor bacteriën. Zijn mechanische eigenschappen geven de matrix een hoge weerstand tegen tractie en scheuren, dus zeer gemakkelijke en veilige hechtbaarheid.

De fibrillaire laag

Dankzij de doelbewust gespaarde natuurlijke componenten die achterblijven in de ECM, zoals collageen, elastine, hyaluronzuur, fibronectine en proteoglicanen, helpt en verbetert de fibrillaire laag het genezingsproces.

De dubbellaagse extracellulaire matrix doorloopt een driefasig revitaliseringsproces door het endogene bindweefsel:

  1. De fibrocyten migreren in de fibrillaire laag en dragen bij aan de verankering ervan aan de omringende structuren door de vorming van een neomembraan rond het implantaat.
  2. De gemigreerde fibrocyten in de tweelaagse driedimensionale structuur van deze biologische matrix syntetiseren aanvankelijk geen collageen, maar passen hun metabolisme aan om bij te dragen aan de instandhouding van de reeds bestaande collageenvezels.
  3. Na enkele maanden begint de tridimentionale structuur te worden afgebroken door Collagenase. Het afgebroken collageen begint te worden vervangen door nieuwe fibrocyten. De structuur wordt geïnfiltreerd en gevoed door de gemakkelijk groeiende haarvaten in de tridimentionale matrix.